Gezi RehberiTatil Günü
İran’ın Türk Şehri: Tebriz
Tarihi ile ön plana çıkan şehirlerden Tebriz, yaşadığı ciddi depremlere karşın hala tüm ihtişamıyla ayakta kalabilmiş nadide bir bölge. İran topraklarındaki Doğu Azerbaycan Eyaleti’nin merkezi olan şehir, 1 milyonu aşkın nüfusu ile bölgenin en büyük şehri aynı zamanda. Azeri Türklerinin yoğunluklu olarak bulunduğu bu şehirde, bu kültüre ait birçok farklı unsurla karşılaşmak mümkün. Müzeleri, camileri, tarihi yapıları ve volkanik köyleri ile Tebriz keşfe değer şehirlerden.
Tebriz Gezi Rehberi
İsmini, tapriz isimli bir rüzgardan aldığı düşünülen Tebriz, çok eski dönemlerden kalma eserlerini, depremlerle yitirse de; şehirde hala tarihe ışık tutan yapılar mevcut. Tebriz’in en eski eserlerinden olan Asur Kralı 2. Sargon’un yazıtları ise gerçekten inanılmaz. Efsanelerle dolu bu şehre ait bir diğer efsane ise Cennet Bahçeleri’nin burada yer alması. Birçok tarihi eser ve yapının haricinde, Tebriz’in sokaklarında dolaşmak, otantik evlerini ve atmosferini tatmak bile yeter.
Tebriz’de geçmişini bıraktığı izleri belli bir yere kadar görebilsek de, aslında aklınıza gelebilecek birçok millete ev sahipliği yapmış. Gürcüler, Moğollar, İlhanlılar, Karakoyunlular, Akkoyunlular, Safeviler, Osmanlı, Kaçarlılar… Devletler arasında sürekli bir çekişmeye neden olmuş bu değerli şehrin ilk dönemlerinin ise Sasani Devleti ile 3. yüzyılda olduğu varsayılıyor.
Maceralarla dolu bir tarihe sahip olmasının yanı sıra, siz ziyaretçilerini etkileyecek doğal güzelliklere de sahip. Her açıdan görmeye değer bu şehrin İran’ın Türk şehri olarak anıldığını da söylemeden geçemeyiz. Bu nedenle, İran’ın geneline göre modern bir yapıya sahip. Ayrıca Azeri Türkçesi de olsa gidince rahatlıkla anlaşabiliyorsunuz. Yeni kültürlere yelken açmak ve İran’ın farklı bir yüzünü görmek için Tebriz’i listenize eklemeyi unutmayın.
Tebriz’e Ne Zaman Gidilir?
Tebriz genelinde karasal iklim özellikleri varlığını sürdürmekte. Kışları oldukça soğuk olabiliyorken yazları ise o denli sıcak ve nemli olabiliyor. Eksi derecelerin rahatlıkla gözlemlendiği Tebriz’de kışın gezmek oldukça zorlayıcı olacaktır. Aynı şekilde yaz ayları için de benzer şeyleri söylemek mümkün. Ortalama 33- 35 derecelerde olan havaya bir de karasal iklimin etkisi ile nem eklenince, nefes almak bile zor olabiliyor. Alışkın olmadığınız için bu kuru sıcak hava, gezinizi engelleyebilir. Bu yüzden önerimiz, ilkbahar ya da sonbahar ayları.
Tebriz’de Gezilecek Yerler
Şehrin merkezinde bulunan Gök Mescidi ya da diğer bir adıyla Mavi Cami, sizi tarih derslerine geri götürecek. Akkoyunlular ve Karakoyunlular tarafından 15. yüzyılda inşa edilmiş olan bu yapı, Tebriz’in en eski yerlerinden aynı zamanda. Caminin mimarisi ise görülmeye değer. Tebriz’in Kapadokya’sı olarak adlandırılan Kanduvan, şehrin biraz dışında olsa da, oldukça ilgi çekici. Volkanik kayalarla oluşmuş bu köyde Kapadokya’dan farklı olarak hala yaşayanlar var. Hem köyün yapısı hem de kayalarda yaşayan insanlar öylesine ilginç ki, sizi resmen burayı görmeye çağırıyor. Tebriz’in sembollerinden ve en önemli şairlerinden olan Şehriyar’ın Evi’ni de listenize eklemeyi unutmayın. Müze haline getirilen bu yapıda hem Şehriyar’ın şiirlerini yazdığı bu atmosferi soluyabilir hem de eşyalarını görebilirsiniz.
Şah Gölü ya da El Gölü, nefes almak ve doğal güzelliklerle iç içe olmak için şehrin en nefis bölgesi. Göl etrafındaki ağaçları, yürüyüş yolları ve bitkileri… Üstelik gölün içerisinde bu atmosferi çok daha iyi yaşayabileceğiniz bir restoran da bulunuyor. Dünyanın en büyü kapalı çarşısı unvanıyla UNESCO listesine dahil edilmiş Tebriz Kapalı Çarşısı’nı da unutmayın. Burayı gezdikten hemen sonra da eskiden ceza amaçlı kullanılsa da şu an devasa yapısıyla tarihin bir parçası olan Tebriz Kalesi’ni de ziyaret edin.
Azeri Türklerinin hakim olduğu bu şehirde, Tebriz’in mutlaka görülmesi gereken yerlerinden biri olan Azerbaycan Müzesi’ni de es geçmemek gerek. Kent merkezine yalnızca on dakika uzaklıkta olan bu müzenin en dikkat çekici parçası ise 3000 yıllık aşıklar adlı, kadın- erkek iskeletleri.
Tebriz’de Ne Yenilir?
Tebriz’de öne çıkan ve birçok çeşidi bulunan şehrin en önemli yemeği; kebap. Kebabın geleneksel birçok versiyonunu bulabileceğiniz bu şehirde, denemeniz gerekenler arasında bir de Abgousht adı verilen güveç yemeği ve pilavı bulunuyor. Kebapları ise sunum açısından, ülkemizdekilere oldukça benzemekle beraber; Chelow, Koobideh ve Jujeh Kebabını tatmayı unutmayın. Et yemeklerinin, mutfak kültüründe hakim olduğu Tebriz’de, buraya özgü olan bir köfte türü olan Kufteh Tabrizi, yani Tebriz Köftesini de yemenizi öneririz.
Burada olduğu gibi Tebriz’de de nargile kültürü yaygın. Qalyan ismiyle anılan nargileleri kafelerin hemen hepsinde bulabilirsiniz. Şehrin en güzel kebaplarını yemek için, ortalama üstü fiyatlara sahip olsa da Reyhan restoranını tercih edebilirsiniz. Bir diğer mekan önerimiz ise şehrin en güzel noktasında bulunan Haj Ali Chelo Kebab.
Tebriz’den Ne Alınır?
Doğu kültüründe önemli bir yerli olan halı- kilim dokumacılığının en güzel örneklerinden biri de İran. Tebriz de bu alanda mükemmel bir yere sahip. Biraz pahalı sayılsa da, yolunuz Tebriz’e düştüyse, alınmadan dönülmemesini önerebilirsiniz. Dilerseniz en azından ufak boyutlarda bir kilim tercih edebilirsiniz. Hem halı ve kilimleri hem de takı ve altınları için ziyaret edebileceğiniz en uygun yer ise Tebriz Kapalıçarşı’sı. Buradaki mağazalardan şehre özgü minik çaplı hediyelikler de almanız mümkün.
Takı ve mücevher işçiliğinde de örnek bir şehir olmasının yanı sıra, bu tarz alışverişleriniz için Amir Bazaar’ı önerebiliriz. Şehre özgü yiyecek bir şeyler götürmek isterseniz de meşhur Tebriz fıstığından biraz da olsa almanızı tavsiye edebiliriz.
Tebriz’de Eğlence & Aktivite
Her ne kadar İran’ın en modern şehirlerinden biri olsa da, tabii ki İran Devrim’inden sonra getirilen kurallara tabiler. Bu yüzden şehirde gece eğlencesi, kulüp ya da bar gibi kavramlar kesinlikle aklınıza gelmesin. Fakat bu nedenlerden dolayı da şehirde ev partileri sıklıkla yapılmaktadır. Herkes dahil olamadığı için tanıdıklarınız aracılığıyla bu deneyime ortak olabilirsiniz ancak.
Şehirde çok fazla ilginç ya da olağan dışı aktiviteler yapmak malum, pek mümkün değil. Bahsettiğimiz gezilecek yerlerin haricinde Amir Nezam’ın 19. yüzyıldan kalma evini gezebilir; Şairler şehri olarak da bilinen ve dünyanın şairlere adanan tek anıtı, Tebriz’in Şairler Anıtı’nı ziyaret edebilir ve şehri tarihi Tebriz Belediye binasını görebilirsiniz.
Eğer Şah Gölü’ne gidip de atmosferini severseniz; biraz daha yakından şahit olmanız için golün tam içerisinde bulunan restoranda yemek yiyip vakit geçirmenizi öneririz. Üstelik buradaki göl bisikletlerini kullanarak da Şah Gölü’nü turlayabiliyorsunuz.
Tebriz’de Nerede Kalınır?
Tebriz’de hemen her parkta ‘burada kamp yapılabilir’ ibaresi ile karşılaşacaksınız. Tabii kamp atmak haricinde otel ve misafirhane seçenekleri de ziyaretçiler tarafından tercih ediliyor. Oteller ise daha çok Firdevsi ve Amin Caddesi üzerinde.
Şehir merkezine olan yakın konumu ile beraber lüks ve konforlu yapısı ile Shahryar International Hotel, en ideal seçeneklerden. 5 yıldızlı bu otel şehirdeki diğer otellerin çoğuna oranla daha yüksek fiyat oranına sahip. Tabii sunduğu imkanlar da aynı oranda fazla ve tatmin edici düzeyde.
Azerbaycan Müzesi’ne 10 dakika, Gök Mescide ise 20 dakika uzaklığı ile mükemmel bir lokasyona sahip olan Behboud Hotel ise size alternatif olsun. Şehrin en büyük otellerinden biri olmasının haricinde; konforu, farklı türlerdeki odaları ve kusursuz hizmeti ile Tebriz ziyaretiniz boyunca size eşlik edebilir.