Vize
Vize Hakkında Merak Edilenler
Kendi ülkeniz haricinde bir ülkeye giriş yapmak, dilediğiniz gibi gezebilmek için o ülkenin vizesini almanız gerekmektedir. Yurt dışı seyahatlerinin olmazsa olmazı vize, önceden başvuru şeklinde ya da sınır kapısında talep ederek alabileceğiniz bir izin belgesidir. Seyahatin içeriğine göre farklı vize türleri vardı. Eğlence, iş, eğitim, sağlık, spor gibi çeşitli nedenlerden ötürü farklı sürelerde vize alabilirsiniz. Avrupa Birliği üyesi olan ülkeler arasında serbest gezinmeyi sağlayan Schengen Vizesi bu vize türlerinden farklılık gösterir.
Vize Nasıl Alınır?
“Yurt dışına vize nasıl alınır?” sorusunun cevabı için öncelikle pasaport sahibi olmanız gerekiyor. Gitmek istediğiniz ülkenin konsolosluklarına ya da yetkili aracı kurumlara başvuru yaparak vize alabilirsiniz. Vize alabilmek için birtakım evrakları hazırlamanız ve dosya halinde teslim etmeniz gereklidir. Dilekçe doldurmak, vize masraflarını ödemek ve tüm bunları yaptığınıza dair belgeleri teslim etmek yeterli olacaktır.
Vize Başvurusu Nasıl Yapılır?
Yurt dışına çıkmadan yaklaşık bir ay önce vize başvurunuzu yapmanız gerekiyor. Vize başvurusu için Büyükelçilik konsolosluğu, başkonsolosluk, fahri konsolosluk ve başkonsolosluk ya da yetkili aracı kurumlara başvurmalısınız. Başvuru aşaması vize alabilmenin en önemli adımı olduğundan istenilen tüm belgeleri özenle hazırlayıp yetkili makam ve aracı kurumlara sunulmalıdır.
Vize Başvurusunda Gerekli Evraklar
Vize başvurusu için istenilen evraklar vizenin türüne ve gidilecek ülkenin vize şartlarına göre değişkenlik gösterir. Genel anlamda ortak olan vize için gerekli belgeler ise şöyledir:
- Pasaport
- Biyometrik fotoğraf
- Tam vukuatlı nüfus örneği
- İkametgâh adresi
- Mesleki durum belgesi
- Banka hesap dökümü
- Başvuru sahibi evliyse evlilik cüzdanı
Yurt dışı için vize alırken yukarıdaki belgeleri eksiksiz ve doğru hazırlamalısınız. Seyahatinize sponsor olunuyorsa, söz konusu ülkeden davet mektubu alınmışsanız, ticari amaçla vize talep ediyorsanız bu durumları göstermek için ek belgeler göstermeniz gerekebilir. Hangi ülkeye ne amaçla gidilecekse vize şartları dikkatle okunmalı ve eksiksiz bir başvuru dosyası teslim etmelisiniz.
Vize Başvurusunda Dikkat Etmeniz Gerekenler
Yurt dışı için vize başvurusu yaparken dikkat etmeniz gereken unsurlar şöyledir:
- Schengen vizesi başvurunuz onaylandıysa eğer mutlaka o ülkeye gitmelisiniz. Vize çıktığı halde ülkeye gidilmemesi bir sonraki vize başvurunuzda ret almanıza neden olur.
- Vize başvurusu için yapılmış sahte rezervasyonlar vize reddi almanıza sebeptir. Otel rezervasyonları başvuru değerlendirmeleri esnasında kontrol edilir.
- Vize başvurusunda evrak dosyasına ekleyeceğiniz banka hesabınızın yeni açılmamış olması gerekir.
- Vize reddi almanız halinde konsolosluk ret gerekçelerini belge olarak tarafınıza iletir. Bu karara itiraz etmeniz ve tekrardan ret almanız durumunda 2 yıl boyunca vize başvurusu yapamazsınız. Bu nedenle başvurularda çok dikkatli olmalısınız.
- Pasaportunuzun en az 6 ay geçerliliği olmalıdır. Seyahatten 1 ay önce vize başvurunuzu tamamlamalısınız.
- Seyahatinize sponsor olan biri varsa, vize başvurusunda bu detay mutlaka belirtilmeli, belgeyle kanıtlanmalıdır.
- 18 yaşından küçük çocukların seyahat ederken noter onaylı Muvafakatname alması zorunludur. Eğer anne – baba ayrıysa ya da ebeveynlerden biriyle seyahat edilecekse, seyahat edilmeyen ebeveynden Muvafakatname alınmalıdır.
Uzun Süreli Vize Alabilmeniz için Ne Yapmalısınız?
Seyahatlerinizin vize engeline takılmaması için vize başvurunuzu yaparken bazı detaylara önem vererek uzun süreli vize alabilirsiniz. Vize sürenizin uzun olmasını sağlayacak etkenler şöyledir:
- Neden uzun süreli vizeye ihtiyaç duyduğunuzu dilekçeyle yazın.
- Daha önce vize alınan ülkelere tekrar başvuru yaparak daha uzun süreli vize başvurusu yapın.
- Vize başvuru dosyasına gidilecek ülkeye dair uçak bileti, otel gibi rezervasyon belgelerini dâhil edin.
- Pasaport sürenizin uzun olmasına dikkat edin.
- Banka hesabınızdaki paranın miktarı başvurunuzu etkiler. Bu nedenle hesabınızda mümkün olduğunda çok para bulundurun.
- Sağlık ve seyahat sigortanızı daha uzun süreli yapın.
Vizem Onaylanır mı?
Vize başvurusu yaparken hata dosyaları teslim ettikten sonra en çok sorulan ve merak edilen şey “vizem onaylanır mı?” sorusudur. Yurt dışı için vize almak, başvuru yapmak kadar kolay gibi görünse de çoğunlukla ret cevabı alındığı için seyahatlerin aksamasına neden olur. Bu durumla karşılaşmamak için öncelikle tüm evrakları eksiksiz teslim ettiğinizden emin olmalısınız. Evrak dosyasını ideal biçimde teslim ettiyseniz ve ciddi bir engel yoksa vizeniz onaylanır. Elbette vizenin süresi değişkenlik gösterebilir. Aynı şartlara sahip kişilere kısa ve uzun olmak üzere farklı vizeler verildiği görülmüştür.
Konsolosluk Neye Göre Karar Veriyor?
Vize başvurularında konsolosluk vize talebinin içeriğine ve sunulan evrak dosyasına bakarak karar verir. Yurt dışı için vize türleri ticari, eğitim, iş, seyahat gibi amaca yönelik olduğundan vize müracaatı sebebi ve evrak uygunluğuna dikkat edilir. Vize talebinde bulunan kişi tüm evrakları eksiksiz, doğru biçimde sunduysa ve özel istisnai durumlar yoksa konsolosluk ortalama 15 gün içerisinde kararını bildirir.